Ποιές είναι οι μετρήσεις της αναερόβιας ικανότητας;

Wingate Test

Εκτιμάμε τη μέγιστη αναερόβια ικανότητα,  τον καθορισμό της αναερόβιας κόπωσης και τη συνολική αναερόβια ικανότητα. Η μέτρηση γίνεται με ηλεκτρομαγνητικό ποδήλατο (Velotron) ή μηχανικό ποδήλατο (Monark) συνδεδεμένο με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Cunningham and Faulkner Test

Μετράμε της αναερόβιας γαλακτικής ικανότητας σε δρομείς και αθλοπαιδιές που έχουν ως κύριο μέσω άσκησης το τρέξιμο. Η μέτρηση γίνεται σε δαπεδοεργόμετρο με δυνατότητα ανάκλησης τουλάχιστον μέχρι 20%. Χρονόμετρο με δυνατότητα καταγραφείς χρόνου στο πλησιέστερο δευτερόλεπτο.

Running Based Anaerobic Sprint Test (RAST)

Το Running Based Anaerobic Sprint Test (RAST) περιλαμβάνει 6 σπριντ των 35 μέτρων με 10 δευτερόλεπτα ανάμεσά τους διάλειμμα. Αποτελεί ταυτοχρόνως δοκιμασία αξιολόγησης της αναερόβιας ικανότητας αλλά και της ταχύτητας.

500m Μέγιστο τεστ κωπηλασίας

Η δοκιμασία των 500m στο κωπηλατοεργόμετρο είναι μια δοκιμασία προσδιορισμού της αναερόβιας ικανότητας σε κωπηλάτες.  Σκοπός αυτής της δοκιμασίας είναι η μέτρηση της αναερόβιας ικανότητας όλου του σώματος και μάλιστα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξαντλεί όλες τις πηγές παραγωγής αναερόβιας ενέργειας. Η μέτρηση γίνεται σε Concept IID κωπηλατικό εργόμετρο.

Δοκιμασία μέτρησης Γαλακτικού Οξέος / Blood Lactate testing

Το γαλακτικό οξύ είναι ένα παράγωγο της αναερόβιας γλυκόλυσης, και μετράται κατά την αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης αθλητών και αθλουμένων. Χρησιμοποιείται για να καταγράψουμε μεταβολές της αναερόβιας ικανότητας και αντίδρασης σε συγκεκριμένο φορτίο – ένταση. Το γαλακτικό παράγεται στους μυς κατά την άσκηση και διαχέεται στο αίμα, όπου η συγκέντρωση του κορυφώνεται λίγα λεπτά μετά την λήξη της άσκησης. Η στάθμη του στο αίμα εξαρτάται από την ένταση και την διάρκεια της άσκησης. Είναι όξινο προϊόν
του μυικού μεταβολισμού και δυσκολεύει την μυική σύσπαση.

Για τη μέτρηση αυτή παίρνουμε ελάχιστο δείγμα αίματος από το δάχτυλο. Η μέτρηση του γαλακτικού οξέος γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και εξειδικευμένες συσκευές.

Sprint (Δοκιμασία ταχύτητας)

Σκοπός της δοκιμασίας αυτής είναι να καθοριστεί η επιτάχυνση και η μέγιστη ταχύτητα.Η δοκιμασία περιλαμβάνει μια ή δύο μέγιστες προσπάθειες για διάνυση μιας δεδομένης απόστασης. Οι αποστάσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι από 5 έως 60 μέτρα ανάλογα με την παράμετρο που αξιολογείται και το αγώνισμα

Agility Test

Agility είναι η ικανότητα για γρήγορη επιτάχυνση ή επιβράδυνση με ταυτόχρονη αλλαγή κατεύθυνσης ενώ διατηρείται ο έλεγχος και η ισορροπία. Η ικανότητα αυτή απαιτεί συνδυασμό ταχύτητας, ισορροπίας, ισχύος και συναρμογής. Το συχνότερα  τεστ είναι: Illinois Agility Run test, 505 agility test, Zig zag test, Hexagon test, Box drill, T-test και το Lane agility test (basketball).

Coordination Tests

Συναρμογή (Coordination) είναι η ικανότητα κίνησης δύο ή και περισσοτέρων μελών του σώματος υπό έλεγχο, αρμονικά και αποτελεσματικά. είναι μια σύνθετη ικανότητα που απαιτεί καλό επίπεδο άλλων παραμέτρων όπως η ισορροπία, η δύναμη, η ταχύτητα κ.α. H συναρμογή αποτελεί από μόνη της προϋπόθεση για υψηλή απόδοση στα agilitytests, και σε πολλά άλλα τεστ φυσικής κατάστασης όπως είναι το κατακόρυφο άλμα τα ριπτικά τεστ κ.α..

FIFA Hugh intensity Fitness Test

Η δοκιμασία περιλαμβάνει 6 x 40 m sprints με διάλειμμα 1:30min και είναι η κατάλληλη να αξιολογήσει την ικανότητα του αθλητή για γρήγορη επαναφορά μετά από μέγιστη προσπάθεια και την ικανότητα για επαναλαμβανόμενες μέγιστες προσπάθειες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα καταγράφεται ο πιο γρήγορος χρόνος, η μέγιστη ταχύτητα, η μέση ταχύτητα και των 6 διαδρομών, το ποσοστό πτώσης της ταχύτητας και της ισχύος.

Vagelis Rousopoulos

Βαγγέλης Ρουσόπουλος

Εργοφυσιολογος — Phd Sports Excercise and Science

Μετρά πάνω απο 20 χρόνια στον χώρο της εργοφυσιολογίας και της εργομετρίας.

Σχολιάστε