Γιατί η εργομέτρηση πρέπει να γίνεται σε μικρές ηλικίες;

Είναι πλέον στον ετήσιο προγραμματισμό των Σωματείων και Σύλλογων (ποδοσφαίρου, basket κ.α) να πραγματοποιούν εργομετρικές εξετάσεις στους αθλούμενούς, εντός του γηπέδου αλλά και στο εργαστήριο, 1-2 φορές τον χρόνο (έναρξη αθλητικής περιόδου ή/και στο τέλος).

Η εργομέτρηση μας δίνει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα , με σημαντικότερο τη δημιουργία φακέλου με το ιστορικό φυσικής κατάστασης του αθλητή. Αυτό είναι το “όπλο” μιας ομάδας αλλά και των γονιών που έτσι μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη του παιδιού τους.

 

Τι είναι ο Εργομετρικός έλεγχος;

Εργομέτρηση είναι η διαδικασία μέτρησης και αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης των αθλητών. H εργομέτρηση περιλαμβάνει μια σειρά δοκιμασιών (tests) που απευθύνεται σε όσους θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να προπονούνται αποτελεσματικά.

 

Η εργομέτρηση σε μικρές ηλικίες

Οι μετρήσεις ξεκινούν από την ηλικία των 7-8 ετών. Σε κάθε αθλητή είναι σημαντικό να δημιουργούμε ένα φάκελο δεδομένων με όλες τις βασικές πληροφορίες που προέρχονται από Ιατρικές και Εργομετρικές εξετάσεις. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε για έναν αθλητή από μικρή ηλικία, τόσο καλύτερα μπορεί ένας προπονητής να εργάζεται επάνω σε αυτά. Η διάγνωση των δυνατών κι αδύναμων σημείων του παιδιού μας δίνει τη δυνατότητα της  αποφυγής τραυματισμών και της βελτίωσης της απόδοσης.

 

Ποιές είναι οι μετρήσεις;

Έχουν να κάνουν με σωματομετρήσεις (διαστάσεις: ύψος, βάρος , σύσταση του σώματος, λιπομέτρηση). Έπειτα εξετάζουμε τις παραμέτρους της φυσικής κατάστασης, όπως είιναι οι: εκρηκτικότητα, ταχύτητα, αντοχή, δύναμη και ευλυγισία. Αυτά καλύπτουν τις πέντε παραμέτρους της φυσικής κατάστασης.

Αναλόγως την ηλικία των αθλούμενων και σε συνεργασία με τους προπονητές ο εργοφυσιολόγος προτείνει το κατάλληλο πακέτο μετρήσεων.

 

Πότε προτείνεται να γίνονται οι εργομετρικές εξετάσεις;

Πριν την προετοιμασία για να δομήσουμε το πρόγραμμα και μετά. Έτσι βλέπουμε που έχουμε φτάσει και που πρέπει να πάμε. Μεμονωμένα ένας αθλητής πρέπει να κάνει το ίδιο για να δει τις ελλείψεις του και να αλλάξει το πρόγραμμα αν το προηγούμενο δεν αποδίδει.

 

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Ο Εργοφυσιολόγος παραδίδει στον προπονητή τη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων της ομάδας, αλλά και τα αποτελέσματα του κάθε παίκτη ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο δομείται ο φάκελος του κάθε αθλητή (Ιατρικές & Εργομετρικές εξετάσεις), που οργανώνει η Ακαδημία. Ο γονιός έχει πια την πλήρη εικόνα για την υγεία και τη μελλοντική δυναμική του παιδιού του στην άθληση.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων μας δίνουν τη δυνατότητα να:

  • προσδιορίσουμε την εξέλιξη της βιολογικής ωρίμανσης του παιδιού μέσα από την καμπύλη του ύψους
  • αξιολογήσουμε την φυσική κατάσταση των παιδιών (αντοχή, ταχύτητα, δύναμη, ευλυγισία, σύσταση σώματος)
  • εντοπίσουμε τις αδυναμίες τους
  • δομήσουμε με σωστό τρόπο τα προπονητικά τους προγράμματα, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα
  • αποφύγουμε μελλοντικούς τραυματισμούς

Η εργομέτρηση αφορά όλα τα παιδιά – αθλητές ανεξαρτήτως ηλικίας, επιπέδου και στόχων.

 

Συμπέρασμα

Ο πλήρης εργομετρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και ιδιαίτερα χρήσιμος για τον καταρτισμό του προπονητικού προγράμματος και τη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

 

Ενδεικτικο Φωτογραφικό Υλικό

agility test ergoscan  speed ergoscan beep test ergoscan flexibility test ergoscan 

 

 

Vagelis Rousopoulos

Βαγγέλης Ρουσόπουλος

Εργοφυσιολογος — Phd Sports Excercise and Science

Μετρά πάνω απο 20 χρόνια στον χώρο της εργοφυσιολογίας και της εργομετρίας.

Σχολιάστε