Σε πόσο καιρό θα φανούν τα αποτελέσματα της άσκησής μου;

Το μεγάλο ερώτημα που μου κάνουν όλοι οι δρομείς είναι: “Σε πόσο καιρό θα φανούν τα αποτελέσματα της άσκησής μου;”

Μακάρι να υπήρχε μία απλή απάντηση αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει!

Οι έμπειροι δρομείς συνήθως λένε πως χρειάζονται τουλάχιστον 10 ημέρες για να αντιληφθούν τα αποτελέσματα της εξάσκησής τους. Αρχικά θα συμφωνήσω  ότι αυτό ισχύει -ειδικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας-αλλά αυτό δεν αποτελεί γενικό κανόνα. Οι ημέρες αυτές δεν αποτελούν ακριβή μέτρηση του πως θα αντιδράσει το σώμα ή πως θα καταλάβει και θα υιοθετήσει τους τόσους διαφορετικούς προπονητικούς παράγοντες.

Το πως  το σώμα σας ανταποκρίνεται και οικειοποιείται την εξάσκηση επηρεάζεται από τον τύπο της προπόνησης, την ένταση, το επίπεδο του αθλητή και την γονιδιακή προδιάθεση, το πόσο γρήγορα δηλαδή προσαρμόζεται κι ανακτά τις δυνάμεις του.

Αφού είναι αδύνατο να δοθεί ένας συγκεκριμένος κανόνας, ας δούμε ένα παράδειγμα.

Αν τρέχετε μεγάλες αποστάσεις, στόχος σας είναι να “χτίσετε” την αερόβια ικανότητα οπότε δεν νιώθετε άμεσα τα θετικά αποτελέσματα της εξάσκησής σας. Ίσως χρειαστεί από 4 έως 6 εβδομάδες για να παρατηρήσετε τις αλλαγές στην αερόβια ικανότητά σας. Όσο πιο έμπειρος είναι ο αθλητής, τόσο λιγότερο αισθάνεται τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης σε μεγάλες αποστάσεις γιατί το αερόβιο σύστημά του είναι ήδη αρκετά ανεπτυγμένο.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα προπονήσεων στον οποίο φαίνονται και τα χρονικά διαστήματα που αποκομίζουμε τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης μας.

Τύπος Άσκησης Ένταση/Δυσκολία Θετικά αποτελέσματα άσκησης
Ανάπτυξη ταχύτητας Σκληρή 1-3 ημέρες
Μέτρια 1-3 ημέρες
VO2 max/βουνό Σκληρή 12-15 ημέρες
Μέτρια 9-11 ημέρες
Κατώφλι Σκληρή 10-12ημέρες
Μέτρια 7-10 ημέρες
Μεγάλες αποστάσεις Σκληρή ή Μέτρια 4-6 εβδομάδες

 

Ο πίνακας δείχνει ότι ο γενικός κανόνας των 10 ημερών ναι μεν μπορεί να ισχύσει αλλά δεν είναι  ακριβής κι απόλυτος. 

 

Η βάση όλων είναι ο προπονητή σας.

Εκείνος θα δώσει το ακριβές πλάνο άσκησης, τις ασκήσεις ενδυνάμωσης ενώ παράλληλα θα καθορίσει και τις εντάσεις τους. Μεγάλο ρόλο παίζουν ο  σωματότυπος, η φυσική σας κατάσταση, η δυνατότητα γρήγορης ανάκαμψης και το ιστορικό σας.

Αυτά μας βοηθούν για να προβλέψουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το προπονητικό όγκο αλλά και το πότε είναι έτοιμος ο δρομέας για τον επόμενο αγώνα, την επόμενη πρόκληση που θέλει να αντιμετωπίσει..  

 

Vagelis Rousopoulos

Βαγγέλης Ρουσόπουλος

Εργοφυσιολογος — Phd Sports Excercise and Science

Μετρά πάνω απο 20 χρόνια στον χώρο της εργοφυσιολογίας και της εργομετρίας.

Σχολιάστε